Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/publikon/domains/stadspers.nl/public_html/Connections/verbinding_sp.php on line 9
StadsPers - Nieuws uit De Bilt en Zeist

Expositie ArtTraverse

Lijn in Beeld: Erik en Ben Oldenhof met schilderijen en assemblages
17 januari - 8 maart 2016, expositie in ArtTraverse, gemeentehuis De Bilt.

De broers Erik (1951) en Ben (1955) Oldenhof exposeren regelmatig samen. Hun werk lijkt op het eerste gezicht heel verschillend. De schilderijen van Erik Oldenhof ogen strak geometrisch en nagenoeg monochroom, de ojecten van Ben Oldenhof zien er juist heel grillig uit, met allerlei voorwerpen door ijzerdraad bijeengehouden. In deze expositie vertonen zij echter ook verwantschap.

Wie goed oplet, ziet al snel de zinderende emotie in het werk van Erik Oldenhof (zie afbeelding). Maar niet meteen. Eenvoud is immers de kracht van de Amsterdamse kunstenaar. In zijn lijnschilderijen streeft hij er naar om met minimale middelen een maximaal schilderkunstig rendement te halen. Van een afstand lijken Oldenhofs doeken slechts te bestaan uit strenge, wetmatige en rationele lijnstructuren. Maar van dichtbij zinderen en vibreren de doeken met hun dikke verflagen uitbundig. Onregelmatigheden en rafelige randen onderstrepen dat de abstracte vormen niet door een machine, maar door een mens van vlees en bloed zijn gemaakt.

Ben Oldenhof gebruikt in feite alles wat hij in zijn directe omgeving vindt. Meest spullen die men normaal gesproken met de vuilnisman meegeeft. De verschillende onderdelen verbindt hij met flexibel ijzerdraad aan elkaar, waardoor een abstract lijnenspel van ijzerdraad ontstaat. Zo maakt hij objecten die nog binding hebben met de werkelijkheid maar die als geheel abstract zijn. De assemblages van Ben Oldenhof vertellen ons iets over de relatie van de kunstenaar met zijn omgeving door de keus van de objecten die hij vindt en besluit te hergebruiken in een kunstwerk. Daardoor geeft het werk de beschouwer de mogelijkheid na te denken over de verhouding tussen kunst en samenleving, maar ook over de consumptiemaatschappij.

www.benoldenhof.nl

Nieuws uit Zeist

Nieuws uit De Bilt

 

 


 

AGENDA

 

1-1-70