Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/publikon/domains/stadspers.nl/public_html/Connections/verbinding_sp.php on line 9
StadsPers - Nieuws uit De Bilt en Zeist

Expositie dames Walkart

Op zaterdag 23 april zal wethouder voor cultuur Marcel Fluitman de expositie openen van de dames Walkart.

De opening vindt plaats om 12.00 uur in het Poortgebouw van de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Zeist. De opening en de expositie zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Op de Oude Begraafplaats bevindt zich het graf van de dames Walkart. Hendrika Suzanna Walkart overleed in 1901 en haar jongere zuster Marianne Henriette in 1904.
De familie Walkart was afkomstig uit Amsterdam en bezat sinds 1824 in Zeist een zomerverblijf aan het Rond, een huis met een grote tuin ter plaatse van het oude postkantoor (nu restaurant) en aan de overkant van de Dorpsstraat een koetshuis, een stal e.a. bijgebouwen (nu Figi). Het grondbezit van de Walkarts was in de loop van de 19de eeuw uitgebreid met gronden aan de overzijde van de Donkerelaan (= Slotlaan), waar ‘het overbos’, een park in Engelse stijl, werd aangelegd.

Jkvr. Marianne Henriette legateerde in 1903 dit wandelbos aan de gemeente Zeist, onder de voorwaarde dat het een openbaar wandelpark zou worden. Ter ere van de beide zusters kreeg het park de naam Walkartpark.
Het Walkartpark heeft in 1999 de status van Rijksmonument verkregen en is tot op heden in min of meer originele aanleg behouden gebleven. Het park zal in de zomer van 2016 een restauratie ondergaan.
Ter nagedachtenis van de dames Walkart wordt door de ZHG-commissie-tentoonstellingen een kleine expositie georganiseerd in het voormalige baarhuis van het poortgebouw.

Nieuws uit Zeist

Nieuws uit De Bilt

 

 


 

AGENDA

 

1-1-70